RENAIXENÇA


ELS SAINETS


A clase hem estat veient el sainet de "Tres forasters de Madrid" d'Eduard Escalante i hem estat extraient les caracterísiques de la Renaixença present.

He aprés que els sainets són obres de teatre còmiques que representen la vida quotidiana dels valencians, i com subgènere de la Renaixença, pretén recuperar les tradicions i l'ús de la llegua valenciana. En ells el model de la llengua no està clar, ja que hi ha castellanismes i gran part de l'humor es produeix utilitzant una barreja de castellà i valencià molt paregut o igual al de "lo Rat Penat", que es també el dels cartells de Falles, recordant-nos a aquestes festivitats, a aquesta tradició. Aquesta recuperació també es demostra en la decoració de l'escenari (parlem de la dels "Tres forasters de Madrid") , que inclou plats a les parets de la casa, molt típic a les llars valencianes. A més, als sainets es reflexa el pensament d'aquell moment, el pensament de que el castellà, que es parla a les ciutats, és millor que el valencià, que es parla als pobles.
Els autors de sainets no eres persones cultes. Dos exemples són Eduard Escalante i Bernat i Baldoví.

Així, he aprés a identificar tot això buscant una a una les característiques de la Renaixença que veièrem l'avaluació passada i atenent i prenent apunts a clase. També, mentre el veía pensava en les tradicions valecianes que hi podien aparèixer per a identificar-les.

Això em servirá per a quan en un futur veja un sainet o una altra obra, saber si presenten costums valencianes, i si les presenten, a identificar-les. Potser que aixó no parega important, però ho és, perquè són les tradicions del lloc en que vaig nàixer, del lloc d'on provenen els meus pares, iaios... és el meu origen i jo sòc com sòc gràcies a ell. Sé valencià, gaudisc de les Falles, sé cuinar paella... gràcies a que visc ací. Doncs, saber i recordar quines són les tradicions de la meua terra m'ajuda a seguir practicant-les, a ensenyar-les a la resta i a coneixer-me més a mi mateixa.

ENLLAÇ AL SAINET "TRES FORASTERS DE MADRID": https://youtu.be/G7_g75sicT0

Comentarios

Entradas populares de este blog

QUERIDOS ABUELOS

COHESIÓ I

EL ORIGEN DE LAS PALABRAS DEL CASTELLANO